Kalmar sjunker i näringslivsranking

I dag släpper Svenskt Näringsliv sin kommunrankning när det gäller det lokala näringslivsklimatet. Hur gick det då för Kalmar? Förra året låg vi på plats 118, vi tappade från året innan då vi låg på plats 109 av 290 kommuner. I år rasar kommunen, från plats 118 till plats 169!

Rankingen baseras på olika indikatorer. En del kan inte påverkas av kommunpolitiken, men flera av indikatorerna kan vi påverka. Problemet är när den politiska ledningen inte är enig om företagandets betydelse för välfärdens utveckling, ja då blir det inte fokus på det positiva När det gäller skolans attityd till företagande så sjukner vi 83 placeringar till plats 208. Det är inte så konstigt när vänstermajoriteten i kommunen tagit bort prao i skolan. Vi sjunker även i mätningar om kommunens service till företag och hur kommunen konkurrerar med det privata näringslivet.  När det gäller just kommunen som konkurrerar med näringslivet så kommer vi inte att klättra uppåt på den rankingen så länge som vi har en vänstermajoritet som styr i Kalmar.  Där har majoriteten varit tydlig – man är emot att konkurrensutsätta kommunal verksamhet.

Kalmar behöver en kommunledning där alla partier ser positivt på näringslivets utveckling. Då behöver vi en Alliansledning.

Malin

Annonser

2 svar to “Kalmar sjunker i näringslivsranking”

 1. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin.
  Var det inte så att M var rörande eniga med S om Fanerduns förträfflighet och Salvestadens sevärdhet ute i träsket för att nämna några av klavertrampen.

  Kommun och stat skall inte bedriva företagsverksamhet men så länge M i Kalmar kommun uppträder som hitintills har M ingen trovärdighet i detta.

  • malinpetersson Says:

   Hej Bjarne!

   När det gäller företagsklimatet i Kalmar så handlar det om så mycket mer än Salve och Fanerdun. Om du har läst moderaternas och Alliansens budgetförslag de senaste åren så ser du att vi har andra tankar och idéer än vad majoriteten har.

   # Vi säger att Kalmar ska vara bäst på att vara kommun. Det innebär att det ska finnas ett socialt skyddsnät som hjälper alla som hamnar i en situation där man behöver extra stöd och hjälp. Det kan drabba oss alla. Som kommunpolitiker så ska vi prioritera välfärdens kärna dvs barnomsorg, skola och äldreomsorg.
   # Kommunen ska inte konkurrera med det privata näringslivet. Alliansen har bl a drivit frågan när det gäller Kalmar Vatten.
   # Moderaterna vill vara med och utvecka samarbetet mellan skola – näringsliv. Här finns det mycket att göra. Majoriteten har tagit bort Prao som tidigare var elevernas sätt att möta näringslivet.
   # Vi behöver utvecka arbetet med företagslots. Idag har vi en person som jobbar och sliter, men det räcker inte. Vi måste utveckla en företagslots som har inriktningen att hjälpa teknik- och tillverkningsföretag.

   Just nu jobbar vi med vårt handlingsprogram för 2010 – 2014. Vi kommer att återkomma framöver med flera konkreta förslag.

   Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: