Pendeltåg och buss

I kommunpolitiken diskuteras just nu en utredning kring pendeltågstrafik i norrgående riktning till och från Kalmar. Pendeltåg är en spännande utveckling för den framtida kollektivtrafiken och när vi har spår så är det bra att försöka utnyttja dem maximalt. Pendeltåg är ett bra sätt att utveckla våra olika områden utanför Kalmar innerstad. Men socialdemokraternas förslag är som så ofta inriktat på kortsiktig marknadsföring inför valet . Alliansen vill att det också ska vara genomförbart!

För det första kan vi konstatera att det är bara Johan Persson (S) och Birgitta Elfström (S) som skrivit under förslaget. Har socialdemokraterna redan lämnat sina samarbetspartier för att köra själva fram till valet.

För det andra så säger man att en utredning ska se på kostnader och trafikering. Det är rätt, men vi måste ha ett perspektiv på lång sikt om vi pratar pendeltåg. Vi vill bygga en trafik som också bär upp övriga trafikslag och som håller över flera år. Det är denna trafik som konsekvensanalyser och kostnadsberäkningar ska belysa.

För det tredje så måste vi få en helhet i utredningen för att kunna se vilka eventuella förändringar i busstrafiken som kommer att ske vid en utvecklad pendeltågstrafik. Detta var inte Johan Persson (S) beredd att göra i en inledande diskussion, när han avslog alliansens yrkande. Vi är väldigt glada att vi här fick bifall för våra förslag av både Birgitta Elfström, Bertil Dahl och Jonas Löhnn.

För det fjärde så var inte Johan Persson beredd att redovisa utredningen innan valet. Är han orolig för att detta kommer att kosta för mycket och att det inte kommer att bli av? Kan det vara så att han vill ha detta som en godbit i valet att locka väljare med? Redan idag går kollektivtrafiken med ett stort underskott.

Vi i Alliansen rättade till en del som gör att utredningsförslaget blir bättre. Nu kommer vi att titta på kostnader på både lång och kort sikt, man kommer att se hur detta påverkar busstrafiken. Alliansen vill också att utredningsförslaget redovisas före valet! Vad vill S? Och vad vill MP och V?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: