Skolmaten – en prioriterad fråga?

För en månad sedan så ringde en lärare mig. Hon var uppriktigt orolig för maten i skolan. Under en längre tid har maten varit bra, på flera skolor har man nu kockar anställda vilket har gjort att maten lagas med flera råvaror nu än tidigare. Barnen äter med god apitit. Men nu var läraren orolig. Eleverna i matrådet hade börjat klaga. Frågan man ställde sig på skolan var: hur länge ska kockarna orka?

Man kan tycka att skolans prioriterade uppgift är att undervisa barnen – inte att ge dem mat. Visst är undervisningen prio 1, men ska eleverna klara en hel dag i skolan behöver de en näringsrik lunch likaväl som de behöver rörelse och frisk luft. Tänk dig själv en hel arbetsdag utan lunch, visst blir man lite gnällig och hängig framåt eftermiddagen?!?

I går hade vi kommunfullmäktige och Folkpartiet hade ställt en interpellation om just skolmaten. I majoritetens svar var man snabb med att svara att Alliansen minsann inte lagt in några pengar för att öka anslagen till skolmaten, men majoriteten de tog ansvar. Sedan 1996 har skolmåltidsanslagen höjts med 1% i Kalmar kommun. Sedan 1996 har samma partier suttit vid makten i Kalmar kommun. Vi moderater och hela Alliansen kan lägga hur många förslag vi vill, men det är allt för sällan som majoriteten bifaller våra förslag – det är oppositionens dilemma. Det är när man sitter och styr som man kan prioritera och visa på vilket sätt man tar ansvar.

Nu ska det till en utredning kring skolmaten, en ny organsiation ska sättas i verket. Det är väl bra – men varför har man väntat så länge?

Malin

Annonser

6 svar to “Skolmaten – en prioriterad fråga?”

 1. Bjarne Ritzén Says:

  När allt gått åt skogen då tillsätter man en utredning. Behöver det utredas hur mycket mat skolungdom behöver? Utredningar verkar vara fantasilösa och okunniga politikers räddande halmstrå. Finns ingen färdig kuskap hos Kalmars politiker?

  • malinpetersson Says:

   Hej!
   Den frågan får du ställa till Johan Persson? Det är majoriteten som nu insett att de behöver se över matfrågan för våra elever – efter 15 år vid makten.

   Malin

 2. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin!
  Du är oppositionskommunalråd. Det är din förbannade skyldighet att ställa den frågan till JP. Det skall jag inte behöva göra. Vilken är egentligen Din roll? Ingen?
  Bjarne R

  • malinpetersson Says:

   Hej Bjarne!
   Det är klart att jag ställer frågor till Johan. Jag menade bara att det antagligen går snabbare om du fråga Johan direkt.
   Malin

 3. Bjarne Ritzén Says:

  Malin!
  Johan Persson är liksom de flesta politiker världsmästare i att låta bli att svara på frågor dom inte tycker om att svara på.
  Här har du en.

  När kommer skolungdoms skollunch i Kalmar kommun att få kosta lika mycket som den lunch kostar som fångarna på fängelset i Klamar får?

  Då menar jag inte att fånglunchen kostar för mycket utan att skolungdomen borde få åtnjuta samma standard som fångar år 2010.

  • malinpetersson Says:

   Hej!
   Jag vet inte hur mycket luncherna kostar på fängelset, men jag vet att vi behöver göra något åt skolluncherna. Vi får återkomma om detta i budgeten för 2011. et är då vi gör prioriteringarna.

   Jag var på besök på en skola i veckan där oron var stor att deras kock inte skulle orka längre. Dessutom hade kocken fått ett personalansvar i den nya kostorgansiationen – istället för att jobba ”i grytorna”. Det tror inte jag gör maten bättre i skolan.
   Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: