Nytt universitet har sett dagens ljus

I går var det en historisk dag i Kalmar, ett nytt kapitel inledes i Kalmars historia – vi är nu en Universitetsstad. Det kändes stort att få vara med om denna händelse. Vi började i Kalmar där Linnéuniversitetes rektor Stephen Hwang pratade om lärosätets betydelse för regionen, studenterna och staden. Fler av talarna talade om det matematiska mysteriet där 1+1 ska bli mer än 2. Jag är övertygad om att de kommer att lyckas, viljan finns.

Invigningen fortsattes i Växjö. Där var f.d. Högskole- och Forskningsminister Lars Leijonborg (FP) invigningstalare. Han knöt ihop lärosätena symboliskt med slingrande grönska. Till sin hjälp hade han studentkårernas ordföranden i Växjö och Kalmar.

Nu börjar jobbet. Jag hoppas att studenter från Sverige och övriga delar av världen ska upptäcka det nya Universitetet och söka sig hit. Linnéuniversitetet har alla möjligheter att bli ett framstående universitet nationellt och internationellt. Lycka till!

Annonser

3 svar to “Nytt universitet har sett dagens ljus”

 1. Mikael Drakenberg Says:

  Hej!

  Tyvärr så kommer nog de som tror på utbildning att bli grymt besvikna när de tar examen, och de inser att de blivit både lurade och förda bakom ljuset av både universitetet och staten som helhet.

  Jag kan se det på många som jag träffar som har varit hur aktiva som helst med att söka jobb. Många började söka jobb långt innan examen därför att de vill verkligen jobba och bidra till samhället.

  Vad jag och alla dessa andra drabbas av är ”dörren till arbetsmarknaden och dörren till samhället är stängd och låst”.

  Många av oss har sökt i flera år men mötts av personer som uppenbart vill oss mycket illa. Många har därför som resultat av det borttagna studerandevillkoret tvingats att antingen ta SMS-lån för att kunna bli av med CSN och Kronofogden som numera kommer bara dagar efter examen istället för som tidigare 6 månader efter examen. SMS-lån blir tyvärr ända möjligheten för de allra flesta av oss därför att varje jobbansökan slutar med ytterligare besvikelser och mer förnedring.

  Många har sökt flera 1000 jobb runt om i landet men aldrig fått ett ända positivt svar utan bara negativa svar.

  Många får heller inte hjälp av det vi kallar ”Arbetsförmedlingen”.

  Det visar sig nämligen att så fort de ser att personen har examen så är det ”dörren” de pekar på med budskapet ”Tyvärr vi kan inte hjälpa sådana som dig då det inte ingår i vårt uppdrag”.

  Så många hamnar i insolvensförfarande, dvs de tvingas i princip söka om personlig konkurs, därför att många blir även avvisade när de söker försörjningsstöd. Så ingenting finns , hela ens liv faller samman, och alla ens drömmer går förlorade.

  Därför tror jag Sverige hade vunnit på att istället skicka iväg de som vill studera på olika scholarships till Amerikanska och Kanadensiska universitet där samverkan mellan utbildning och samhället/arbetsmarknaden är väl utbyggt sedan lång tid tillbaka. Dessutom har de den fördelen därborta att det finns en smidig övergång mellan utbildning och arbete, tack vare deras ENTRY LEVEL JOBS.

  Dessa hittar man dagligen på Monster.com och Monster.ca

  Det är vanligt att man hittar det snabbt. Det brukar vanligen stå: Entry Level – No Experience Needed eller Entry Level – Full training provided.

  Sådant här finns inte att tillgå i Sverige, vilket gör att många tvingas in i moment 22 och får sina armar bundna bakom ryggen av både staten och arbetsmarknaden. Dvs utan 5-10 års erfarenhet så får du ingen erfarenhet.

  Själv har jag slutat använda mig av platsbanken för länge sedan och har stängt dörren till arbetsförmedlingen eftersom de ändå inte kan göra något som är bra.

  Jag använder mig av Monster.com istället där får man i alla fall råd och stöd och tips om lämpliga jobb i Amerika, Kanada och Australien.

  Där diskrimineras jag och många andra inte som vi gör i Sverige.

  Så ingen går på ditt snack om universiteten och studier i Sverige. Alltfler ser att det är en ”organiserad studielånefälla”, som sätter studenterna i riktig ekonomisk knipa när de tar examen. Fler skulle vinna på att utvandra till Amerika och Kanada istället för då slipper de den här djävulskt gillrade fällan.

  • malinpetersson Says:

   Hej!

   Att utbilda sig måste löna sig. Själv är jag utbildad lärare, utan min examen hade jag inte fått något jobb.
   Just nu är det tufft, men vi måste jobba för, och tro, att det vänder.
   Malin

 2. Bjarne Ritzén Says:

  Mikael Drakenbergs inlägg speglar litet av den utbildningsfilosofi som präglat sveskt utbildningsväsende sedan tidigt 1960 tal. Det heliga medeltalet och en utjämnad kunskapsbank var lösenorden för socialdemokraternas utbildningsvärld. Inga toppar skulle få göra sig gällande inom utbildningsväsendet.
  Men inom t ex idrotten anses att en bra och hög toppidrott utgör en positiv drivkraft för hela idrottsutövandet. Annars skulle väl inte Kalmar kommun satsa så mycket på Arenan? Eller?
  Varför kan detta då inte få gälla inom utbildningsväsendet?

  Jag vill påstå att socialdemokratin har misslyckats med att förstå skillnaden mellan lika värda och lika. Vi människor är inte lika men vi är lika värda som individer. Utan denna insikt implementerad i verkligheten är demokratin värdelös.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: