Tillväxt i regionen – förbättra kommunikationerna

Under två dagar har jag varit på Regiondagar i Kalmar. Det är Regionförbundet som har arrangerat denna mötesplats kring viktiga frågor som tillväxt i regionen. Under flera av seminarierna så har företagare och representanter från högre utbildning sagt samma sak – vi måste ha bättre kommunikationer.

I Kalmar diskuteras ofta  tågförbindelsen Kalmar – Växjö. Målet är att nå 45 minuter (hur det nu ska gå till) och det är naturligtvis bra för arbets- och studiependling. Men det räcker ju inte att komma till Växjö, horisonten måstge flyttas. För många privatpersoner och företagare så är Köpenhamn porten ut till världen. Man ser inte Arlanda som alternativ eftersom vi har för få flygavgångar dit.

Självklart ska målet vara snabba och trygga tåg till Köpenhamn. Kan vi få ner tiden på den tågförbindelsen så är mycket gjort. Detta måste vara en prioriterad fråga, det är inte lätt, men det är grundläggande om vi ska nå en ökad tillväxt, fler jobb och ökad skattekraft vilket leder till förbättrad välfärd.

Malin

Annonser

Ett svar to “Tillväxt i regionen – förbättra kommunikationerna”

  1. Bjarne Ritzén Says:

    När jag flyttade till Kalmar 1954 hade regionen ungefär samma typ av kommunikationer som i dag. Under 60-70 och 80-talen förändrades inte mycket av detta förutom att den forna grusvägen från Norrköping mot Västervik-Oskarshamn-Kalmar asvalterades.

    Har någon satt sig ned och försökt ta reda på orsakerna? Har politikerna i regionen för mycket litat på hjälp från staten men varit för oskickliga i att föra fram sina synpunkter. Är regionen för konservativ i sitt sätt att se på sig själv?

    En lokaltidning har som motto ”kristna värderingar och ett fritt näringsliv”. Har det varit för litet av ett fritt näringsliv och för mycket av kristna värderingar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: