Dagens slaveri stavas trafficking

Psalmen ”Amazing grace” är en av världens mest spridda sånger. Amazing grace skrevs av en grym slavhandlare, John Newton, 1772, efter att han kommit till insikt om alla människors lika värde. Dåtidens slavar var svarta män och kvinnor som under fruktansvärda förhållanden skeppades över till Amerika för att nyttjas som boskap. Dagens slaveri stavas trafficking.

Man räknar med att ca två miljoner kvinnor, män och barn varje år säljs som sexslavar. I Europa är detta en växande bransch. Det handlar inte bara om problem där, utan i allra högsta grad även här! Unga män och kvinnor blir skändade och utnyttjade i Sverige och kanske i Kalmar.

I Amerika krävdes det ett inbördeskrig för att få slut på slaveriet. Idag ger fredsprojektet EU oss möjlighet att kämpa för mänskliga rättigheter på ett mer civiliserat sätt. Riksdagen har nyligen fattat beslut kring en handlingsplan för arbetet mot människohandel för sexuell exploatering. Fram till 2010 arbetas det efter ett program som består av 36 åtgärder och totalt 213 miljoner kronor.

Detta visar att insikten kring denna frågas omfattning och komplexitet börjar växa hos allt fler. För det är just insikt och förståelse det handlar om. Det är fråga om att se sig själv i andra och inse att det är någons syster och dotter som just nu säljs och förnedras i vårt land. Det är när denna insikt drabbar oss, för att återknyta till psalmen ”Amazing grace”, som vi kan känna igen oss in i John Newtons snart 250 åriga ord ”I was blind but now I see”.

Malin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: