Alliansen satsar på välfärden!

Vi har en klok regering som inser att det är tufft i flera kommuner och landsting i landet. Nu kommer satsning på välfärden och det är uppskattat. Nu gäller det att pengarna används till att bevara kvaliteten för våra barn och äldre. När man läser i den ekonomiska prognosen efter juni månad så menar man från Barn- och Ungdomsnämnden att det nu är svårt att hålla kvaliteten uppe. Klasserna är större, personaltätheten lägre, det är mindre tid för planering och reflektion.  Läget är allvarligt. Att vi är där vi är i Kalmar handlar inte bara om finanskris utan till stor del på en dålig skött ekonomi under ett flertal år. Nu får vi hjälp från regeringen. Då gäller det att använda pengarna rätt.

Malin

Annonser

17 svar to “Alliansen satsar på välfärden!”

 1. Peter Högberg Says:

  Problemet är att det bara är för 2010 som det kommer pengar. Vad händer 2011? eller hoppas ni på regeringsskifte så det kan bli en fortsättning på pengar till vård och omsorg?

  Detta luktar valfläsk lång väg.

  • malinpetersson Says:

   Inte vill vi ha regeringsskifte – i alla fall inte på nationell nivå.
   Det måste väl ändå vara bättre att få pengar ett år än inte alls. Vi är i en mycket speciell situation nu och vi vet inte hur läget är 2011.
   Jag hoppas att konjunkturläget har vänt då.
   Pengarna är välkomna och det finns mycket inom välfärdens kärna som kan bli bättre tack vare dessa pengar.
   Malin

 2. Bjarne Ritzén Says:

  ”Då gäller det att använda pengarna rätt” skriver Du. Varför gör då inte kommunen en effektiv översyn av den kommunala organisationen och jag menar då inte de operativa funktionerna för vården, omsorgen och skolan utan jag menar en översyn av den kommunala byråkratin.

  Nu är det så att kommunens personalstyrka har oavbrutet ökat sedan 1971 medan man alltid skär i resurserna för vården, omsorgen och skolan när det skall sparas. Hur kan detta komma sig?

  Hur kan det komma sig att den kommunala upphandlingsorganisationen även bestrider upphandlingen för de kommunala bolagen? Hur kan det komma sig att stadsarkitekten arbetar i projektgruppen för Gota Medias nya komplex och betalas av skattemedel för sin insats?

  • malinpetersson Says:

   Hej!
   När det gäller en översyn av den kommunla verksamheten så är det just det som vi i alliansen sagt länge.
   Det finns att göra.
   Malin

 3. Peter Högberg Says:

  Hej Malin
  Nu är det så att skatteprognoserna säger att det kommer bli ännu sämre för kommuner och landsting 2011 2012 och då har den moderatledda regeringen inget att ge… Bara valfläsk

  • malinpetersson Says:

   Hej Peter!
   Vad jag förstår så börjar det vända nu. Exakt hur det blir 2011 eller 2012 vet vaken du eller jag. Därför är det klokt att se ett år i taget.
   Jag är övertygad om att hur det än blir så har en Alliansregering allt att ge. Jag tycker att de har klarat denna kris bra.
   Malin

 4. Bjarne Ritzén Says:

  Peter Högberg-!
  Vill Du beskriva hur valfläsket ser ut och hur det fungerar

 5. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin!
  Du skriver:”Läget är allvarligt. Att vi är där vi är i Kalmar handlar inte bara om finanskris utan till stor del på en dålig skött ekonomi under ett flertal år”

  I senaste kommunstyrelsesammanträde behandlades den revisionsrapport som Komrev sammanställt om kommunens (miss)skötsel av sin del av projektet. Revisionens sammanfattning var att kommunen hanterat allt ändamålsenligt trots att rapporten innehåller tiotalet grava anmärkningar mot just kommunens tillkortakommanden. Så var det med det oberoendet hos Komrev.

  Vad jag förstår hade Du (M) inga anmärkningar mot rapporten utan den lades till handlingarna i sann demokratisk anda trots att projektet nu dras med en minuspost på ca 20 mkr för kommunen vilket tydligen är ändamålsenligt. När kommer föresten någon officiell redovisning av kostnaderna för projektet?
  Jag vill påstå att M i hög grad bidragit till kommunens dåliga ekonomi genom sitt stöd till Fanerdun – och Salveprojekten.
  Det oförsiktiga borgensåtagandet för Arenabolagets arenabygge som M stödde ökar de ekonomiska riskerna i framtiden samtidig som M stödde mångmiljonstödet (föreningsbidraget) till KFF.

  Min uppfattning är att M inte har så mycket att yvas över i och med detta förhållningssätt till hanteringen av kommunens ekonomi
  Vänligen

  • malinpetersson Says:

   Hej!
   När det gäller revisionsrapporten så agerade vi redan i KSAU vilket gjorde att svaret ändrades. Jag tycker att det är bra att kommunen nu tar fram projektplaner där bl a resursåtgång, ansvar och timmar finns med.

   När det gäller vårt förshållningssätt till att sköta ekonomin så är den annorlunda mot vad som sker idag. Moderaterna har sedan länge sagt att kommunens verksamhet behöver utredas och belysas. Hade majoriteten lyssnat på moderaterna då hade vi inte behövt höja skatten.
   Malin

 6. Bjarne Ritzén Says:

  Hej igen Malin!
  Hur ser Du på JO utlåtande beträffande de försvunna Fanerdunhandlingarna?
  JO har ju helt motsatt uppfattning om dessas betydelse än kommunledningens oberoende revisor vars rapport Du var med och godkände.
  Hur ser Du på att kommunen brutit mot sina egna bestämmelser om hantering av offentliga handlingar samt därigenom även brutit mot lagen om offentlighet av kommunala handlingar.
  Vänligen

  • malinpetersson Says:

   Hej!
   Jag har via media svarat, innan jag visste att JO anmärkt på handlingarna, att handlingar kring Fanerdun inte borde sorterats bort.

   Malin

 7. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin
  Hur ser Du på JOs utlåtande beträffande kommunens hantering av offentliga handlingar i Fanerdunprojektet?
  Bjarne

 8. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin
  Du skriver.
  ”Jag tycker att det är bra att kommunen nu tar fram projektplaner där bl a resursåtgång, ansvar och timmar finns med.”

  Så Du tycker det, att det är bra att kommunen redan 2009 inser att man måste ha projektplaner där bl a resursåtgång, ansvar och timmar finns med.

  Har det inte föresvävat Dig att nu, år 2009, skriva på detta sätt bevisar att kommunorganisationen ligger ca 50 år refter dagens verklighet och att dess verksamhet sköts undermåligt.
  Vänligen

  • malinpetersson Says:

   Hej!
   Jag håller helt med om att det borde varit så tidigare. Nu har det inte varit så, men nu kommer det att ändras.

   Malin

 9. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin!
  ”Att vägra följa offentlighetsprincipen innebär straffrättsligt att man gör sig skyldig till tjänstefel” står det i grundlagens Tryckfrihetsförordning.

  Anser Du att det är lämpligt att kommunledningen a) ej diarieför allmänna handlingar b) ej lämnar ut dem inom stipulerad tid utan att de ansvarigas underlåtenhet rättsligt prövas?

  Vet Du om att Barn och ungdomsförvaltningen systematiskt fördröjer registrering av allmänna ca 14 dagar?
  Vänligen

 10. malinpetersson Says:

  Hej!
  Kommunledningen och alla andra förvaltningar ska diarieföra allt enligt regler som finns. Jag vet inte att det ska vara någon förvaltning som systematiskt fördröjer detta. Jag får kolla detta med min vice ordförande.
  Malin

 11. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin!
  Du skriver:”Kommunledningen och alla andra förvaltningar ska diarieföra allt enligt regler som finns”.

  Nu är det en gång så att det är inte regler som gäller utan den Svenska Grundlagen om offenligtsprincipen.

  JOs uttalande om kommunledningens hantering av allmänna och offenliga handlingar i fanedunmålet borde följas av en rättslig prövning om tilliten till kommunledningen skall kunna återställas!
  Vänligen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: