Kalmar – en kommun för alla åldrar!

Vi i Alliansen la förra veckan fram vårt budgetförslag för 2010. Den som vill kan säga att det inte skiljer så mycket från majoritetens, men jag menar att det i dessa tuffa ekonomiska tider är ännu viktigare hur man prioriterar det ekonomiska utrymme som finns. Här gör Alliansen skillnad!

Alliansen gör viktiga satsningar för alla åldrar. Det första handlar om vårdnadsbidrag till barn mellan 1 – 2 år. Vi vill ge föräldrar denna möjlighet även i Kalmar kommun.

Vi gör en satsning på elevhälsan i skolan. Vi vet att fler barn mår dåligt idag, av olika anledningar. Det görs ett bra jobb idag, men med ökade resurser kan det bli ännu bättre.

Ungdomsmottagningen har länge saknat resurser som barnmorska och sjuksköterska. Landstinget och Gymnasieförbundet har lovat att ta sin del – bara kommunen tar sin. För att detta ska bli verklighet lägger vi in pengar till detta i budgeten.

I norra Kalmar pågår ett arbete med rehabilitering i hemmet. Arbetet har redan efter två månader visat på goda resultat, både för den enskilde och ekonomiskt. Vi tycker att det är ojämlikt att detta bara ska gälla i norra delarna och lägger därför in 9 mkr för att detta arbetssätt ska finnas i hela kommunen.

Alliansen finansierar detta fullt ut och har ett bättre resultat än majoriteten på ca 11 mkr.

Som jag skrev i början – när det är tuffa ekonomiska tider, då gäller det att prioritera rätt, Alliansen prioriterar människorna!

Malin

PS Vill du läsa hela budgetförslaget? Kolla moderaternas hemsida moderat.se under Kalmar län DS

Annonser

6 svar to “Kalmar – en kommun för alla åldrar!”

 1. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin!
  Du utlovade ett intressant budgetförslag från allianspartiernas sida men vad jag hittills sett har det inte mycket handlat om ett nytt kommunalpolitisk-ekonomiskt tänkande utan mer ett socialdemokratiserande och kalmaritiserande av allt som rör kommunens ekonomi. En tanke jag får är att Sverige har så länge haft ett rött styre så att till och med oppositionen har blivit socialiserad.
  Jag vill ge ett exempel.

  Du skriver:”Vi gör en satsning på elevhälsan i skolan. Vi vet att fler barn mår dåligt idag, av olika anledningar”.
  Det torde vara uppenbart att barnen i dagens skola mår dåligt av i huvudsak två anledningar.
  1.Lärartätheten är för låg och det skapar en dålig miljö, en dålig utbildning och därmed osäkra och vilsna elever.
  2. Dagens hasamhälle har skapat jäktade hemmamiljöer vilket innebär att barn ”mår dåligt”. Man kan inte få eller ha allt, man måste välja.

  När Du ömmar för en satsning på elevhälsan så vad innebär det egentligen? Tänker Du arbeta för en ökad lärartäthet och en bättre bas för familjeekonomin så att barn och ungdom verkligen får ha en barnatid och ungdomstid, eller menar Du att Du skall tillsätta ytterligare ett antal socialtanter som utan livserfarenhet skall gulla litet med de ”som mår dåligt” Är det inte bättre att se till att barn och ungdom inte börjar må dåligt men det är förstås intressantare att ta hand om de som ”mår dåligt”.

  Jag vill vidare kommentera när Du skriver:” men jag menar att det i dessa tuffa ekonomiska tider är ännu viktigare hur man prioriterar det ekonomiska utrymme som finns”.
  Det är kommunledningens självklara uppgift att noggrant och rätt prioritera det ekonomiska utrymme som finns oavsett låg – eller högkonjunktur. Ditt skrivsätt avslöjar en viss kommunal låt gå mentalitet.
  Vänligen

  • malinpetersson Says:

   Hej Bjarne!
   Alliansens budgetalternativ är bra och den är mer fokuserad på människorna än vad majoritetens budget är.

   När det gäller satsningen på elevhälsan så har den flera bottnar. Många pedagoger säger idag att om de tvingas att välja så blir de hellre av med en lärarkollega än kuratorn. En kurator och en skolsköterska är oerhört viktiga på skolan både för elever och lärare. Både du och jag ser att många barn mår dåligt och det påverkar klassrumssituationen. Lärare är bra på mycket men de är inte experter på just det som kuratorer är experter på. Många barn behöver någon vuxen att prata med och då kan en kurator/skolsköterska vara till hjälp. Detta gör att lektionerna underlättas.

   Som politiker ska man alltid prioritera och använda pengarna på bästa sätt – det är ju skattebetalarnas pengar. Men det jag menar är att när det är tuffa tider, då kan skilja på hur politiker prioriterar. Majoriteten prioriterar 20 detaljplaner till medan Alliansen prioriterar mer pengar till arbetet med elevhälsa, vårdnadsbidrag till barn mellan 1 – 2 år och mer pengar till ungdomsmottagningen. Där är skillnaden!

   Malin

 2. Bjarne Ritzén Says:

  Du har verkligen lyckats gömma budgetförslaget. Vänligen ge korrekt adress till detsamma.
  Vänligen

 3. Bjarne Ritzén Says:

  ”Många pedagoger säger idag att om de tvingas att välja så blir de hellre av med en lärarkollega än kuratorn” skriver Du. Innebär det att Du anser att skolan i dag har den lärartätheten att man kan/bör växla lärare mot kuratorer? Anser Du att lärartätheten inte har med elevernas välbefinnande att göra?

  Jag har uppfattat det så att alla politiker oberoende av färg ”värnar om skolan” men när det kommer till kritan så är det ingen av Er som vågar gå emot den låtgåtrend som under årtionden utarmat grundskolan.

  Situationen borde vara så att ”många pedagoger” inte behöver tvingas att välja mellan att behålla en kollega eller få en kurator ytterligare. Ni yrkespolitiker borde kanske inse att vi föräldrar har en avsevärd kunskap om vad den Svenska skolan ger och inte ger.
  Vänligen

  • malinpetersson Says:

   Hej Bjarne!
   Om alliansens förslag gått igenom, dvs ökade resurser till elvhälsan, så hade kurator problemen löst sig. Nu röstade majoriteten emot detta förslag. Nu tvingas skolorna att prioritera tuffare. Så ville inte vi i alliansen ha det!

   Malin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: