Spännande äldreomsorg!

Jag har inte bloggat på ett bra tag. Först var det påsk och jag försöte ta lite ledigt med familjen. Efter det var jag i SKottland på studieresa med Sveriges kommuner och landsting (SKL). Det var en spännande och innhållsrik resa.

Vi tittade på hur Skottland organiserar sin äldreomsorg. De har gjort en resa där de gått från att ha ett system där de äldre fick anpassa sig till att nu ha en verktygslåda där alla möjligheter till att anpassa omsorgen efter den äldres behov finns. Fantastiskt!

De är väldigt duktiga på att använda teknik ihop med oss människor. Vi besökte ett hem där man använde tekniken på ett smart sätt. Vi träffade äldre personer som berättade om deras upplevelser. (Ja, deras engelska var svår att förstå) Jag pratade med en äldre kvinnan som var väldigt nöjd med att kunna bo kvar i sitt hem och känna sig trygg. Om det ringde på dörren så kom en bild upp på TV-skärmen på den som stod utanför dörren. Ville hon släppa in personen så tryckte hon på en knapp på sin fjärrkontroll, ville hon inte så fick det vara. Om man behövde fuktdetektor kunde man få det. Detta är bra för att förhindra fallolyckor. Appråpå fallolyckor så kunde man ha en givare i midjan som singnalerade om någon trillat.

För oss svenskar som var där var detta besök väldigt givande. Vi håller nu på att diskutera seniorboende och trygghetsboende i Sverige, detta besök gav oss nya tankar inför dessa boende.

Malin

Annonser

5 svar to “Spännande äldreomsorg!”

 1. Bjarne Ritzén Says:

  Malin.
  Det kan tyckas något övermaga att i dessa spartider göra studiebesök i Skottland för att se hur de organiserar äldrevården.

  Vad kostade studieresan skattebetalarna och när finns reserapporten att läsa?
  Vänligen

 2. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin.
  Din tystnad är talande. Du har tydligen inget svar på mina frågor eller anser Du att undersåtens frågor inte är värd att besvaras?
  Handen på hjärtat, vad gav Din studieresa för information som Du inte redan hade?
  Vänligen

  • malinpetersson Says:

   Hej Bjarne!
   Handen på hjärtat så gav studieresan mig mycket som jag inte kände till innan. Att få se hur man på ett smart sätt kan använda teknik som säkerhet för personer som känner sig otrygga i sitt hem, att få prata med äldre som använder denna teknik gav mig många nya infallsvinklar i uytvecklandet av äldreomsorgen.
   Malin

 3. malinpetersson Says:

  Hej!
  Det kommer en reserapport från SKL, det var de som anordnade resan, inom det snaraste. Jag kan publicera den då.

  Malin

 4. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin!
  När man vet att i toppen på landstingsorganisationen sitter en församlig människor med höga löner och bra förmåner så kanske man skulle kunna begära att dessa hade kunskapaer så att spännande åldringsvård och tekniska hjälpmedel inte behövde studeras utomlands.

  Har Du föresten funderat över att så få kommenterar i Din blogg?
  Vänligen
  Bjarne R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: