Politiker löner vs Politiska organsiationen

Vänsterpartisten Bertil Dahl vill att politikerlönerna ska frysas i år. Det kan man ju tänka sig eftersom vi har det ekonomiska läge vi har. Besparingen ska ge ungefär 450.000 kronor.

Jag hoppas att samme Bertil Dahl nu är beredd att ta upp en seriös diskussion om kommunens politiska överbyggnad – den som bl a han är pappa till. I början på 90-talet hade vi 3 kommunalråd i Kalmar, det var fyra partier som styrde kommunen då. När s + v + mp vann valet 1994 och fördjupade sitt samarbete så tyckte det inte att de politiska plasterna ”räckte till” utan utökade antalet kommunalråd till 7 och de införde 2:e vice ordförande i en del nämnder.

Kalmar kommun behöver inte ha 7 kommunalråd. Om vi minskar antalet kommunalråd hamnar besparingen på miljoner kronor istället. Jämför det med Bertil Dahls förslag på att spara 450.000 kr.

Malin

Annonser

6 svar to “Politiker löner vs Politiska organsiationen”

 1. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin!
  I statistiken för kommunen 2008 kan man läsa följande. ”1970 var antalet anställda årsarbetare i kommunen 1 705. År 2008 hade antalet ökat till 4 344, vilket visar att kommunerna pålagts allt fler och fler uppgifter. Vad man kan konstatera är att antalet anställda i kommunen alltid ökat. Inte ett enda år har antalet minskat eller stått stilla. Ett privat företag kan stå stilla ett år eller två med antalet anställda, aldrig en kommun, här är det fullt blås varje år.”

  Att märka är att detta är skrivet av kommunanställda och kommunpolitiker och därför bör man ta kommentarerna med en nypa salt som t ex:”vilket visar att kommunerna pålagts allt fler och fler uppgifter”. Det är inte alls med nödvändighet så att ökat antal kommunalanställda och kommunpolitiker beror på ökade påtvingade uppgifter utan dessmer på att en anslagsfinansierad organisation i sig själv ”kräver” tillväxt. Ett ganska lättförklarligt fenomen för den som vill se, vilket inte är så vanligt bland kommunpolitiker och kommunalt anställda.

  Så Malin, varför skall en kommunal organisation tillåtas växa helt oberoende av konjunkturen i samhället och till synes helt utan kontroll.
  När man som jag gjort noga granskat den kommunala organisationens förändringar under en längre tid finner man att vi går mot ett läge där 100% av den arbetsföra befolkningen finns inom en kommunal förvuxen organisation där den sitter och ”tvättar varandras skjortor”. Naturligtvis kommer det inte att gå så snett utan någon kraftfull ekonomisk faktor kommer att ”rätta till” sakernas förhållande långt dessförinnan.

  Jag vill med bestämdhet påstå att det utan större negativa konsekvenser skulle gå att i ett nafs spara in ca 10 mkr/år i den kommunala budgeten. Hur, ja det framgår av vad som står mellan raderna i det styrdokument som finns i kommunens ”Budget i balans”.

  De 450 000 som Du och Bertil Dahl tydligen kivas om är en löjlig struntsumma i sammanhanget när man går att tukta den vilt växande kommunala organisationen.
  Vänligen

 2. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin Petersson!
  Jag förstår att Du inte är beredd att diskutera en genomgripande översyn av den kommunala organisationen på politisk nivå och tjänstemannanivå.
  Kan det vara så att en organisation som vuxit oavbrutet i 39 år kanske skulle kunna behöva en ordentlig omskakning och analys av vad som skall hanteras av en kommunal organisation allt i avsikt att återföra verksamheten i de banor kommunallagens andemening avser.

  Hur mycket av kommunal kraft öds i dag på projekt som aldrig skulle ha startats av kommunen? Hur mycken arbetstid läggs på projekt som inte hör hemma i den kommunala sfären. Varför lägger sig kommunen i verksamheter som inte angår den kommunala organisationen? Varför är det så att när kommunen skall spara är det alltid bara på produktionen man drar in inte på de administrativa pappersvändarna.

  Och slutligen. Anser Du att de sparförslag Du och Bertil Dahl träter om är värt trycksvärtan. Varför vågar inte Du diskutera en radikal översyn av den kommunala organisationen i Kalmar kommun?
  Vänligen

 3. malinpetersson Says:

  Hej!
  Jag håller med dig om att vi behöver en total genomlysninga av hela kommunens verksamhet, tjänstemanna organsiationen och den politiska organisationen. Alliansen la detta förslag i december, men tyvärr har vi inte majoritet och majoriteten avslog vårt förslag. Om vi hade vågat lyfta på alla stenar i hela organsationen är jag övertygad om att vi hittat effektiviseringar och besparingar som inneburit av vi inte behövt höja skatten med 40 öre.

  När det ekonomiksa läget är som det är så måste vi prioritera än mer i den kommunala verksamheten. Om vi inte ska behöva skära allt för mycket i exempelvis barnomsorg, skola och vården för våra äldre så måste vi se över olika projekt, engagemang i utlandet se över vad som kan göras av andra m.m.

  Jag vågar diskutera ändringar i den politiska organisatione som ger betydligt mer i besparing än 450.00. Problemet är att Bertil Dahl m fl inte vågar.
  Malin

 4. Bjarne Ritzén Says:

  Min erfarenhet säger att om man skall prioritera en verksamhet i en anslagsfinansierad organisation kan detta ske endast genom att ta bort den verksamhet som är minst viktig att genomföra.

  Vilken verksamhet, vilka projekt anser Du bör tas bort från den kommunala verksamheten för att kunna göra besparingar samt kunna prioritera det viktiga?

 5. malinpetersson Says:

  Hej!
  Som jag skrivit innan så vill jag se en genomlysning av hela kommunensn verksamhet. Denna genomlysning ska göras av någon utomstående. Denna rapport ska ge oss svar på frågan vad kan prioriteras bort och vad blir konsekvensen.

  Malin

 6. Bjarne Ritzén Says:

  Bästa Malin Petersson!
  Har Du ingen uppfattning ellar kunskap om vad som kan vara fel inom den kommunala organisationen och dess verksamhet? Utan att ha en bestämd uppfattning om detta kan Du väl inte motivera en ”genomlysning av kommunens verksamhet”.
  Vänligen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: