Mer makt åt de äldre!

För en vecka sedan hade vi diskussion på kommunfullmäktige om valfrihet för äldre. Nu kommer insändarna i tidningarna.  Jag vill ge några reflexioner kring ett par av punkterna i insändare som berör valfrihet och äldreomsorg.

För det första så har inte alliansen föreslagit att all omsorg ska utföras av privata aktörer. Det vi har poängterat är att omsorgstagaren själv ska kunna få bestämma vem som ska vara utförare och att kvalitet är vägledande i det valet. För oss inom borgerligheten är nämligen begreppet kvalitet det som är intressant, inte vem som är utförare. Det kan mycket väl vara så att det offentliga håller högst kvalitet, men monopol har i vår verklighet aldrig gynnat kvalitet, oavsett verksamhetsart.

Då kommer vi in på ägarfrågan som måste besvaras på samma sätt: den är ointressant. Faktiskt är den det. Vi tror inte att omsorgstagaren bryr sig om vem som utför, så länge kvaliteten är god. Där intar vi olika ståndpunkter, för ni anför att politikerna vet bäst.  På frågan om omsorgstagaren ska vara kund eller ägare, så frestar ni väljarna med ägarskap, men vi vet ju båda att det är ett ytterligt passivt ägarskap utan påverkan, för det är politikernas uppgift att bestämma åt omsorgstagaren. Det vill vi inom alliansen ändra på och i september 2010 visar det sig vem som får rätt. Till dess så ser jag fram emot många och givande debatter i detta ämne.

Malin

Annonser

2 svar to “Mer makt åt de äldre!”

  1. Christer Jonsson Says:

    Hej

    Välkommen till skrivandets värld. Ska bli intressant att följa dig i cybervärlden!!

  2. Anders Gustafsson Says:

    Håller helt med om att det spelar ingen roll vem som utför ex.vis ambulansverksamheten. Dock har det visat sig att skrivningen vid upphandling har visat sig rent amatörmässig. Kan man tjäna pengar på att fika på lasarettet istället för att återgå till sin tjänstgöringsort och därmed tvinga iväg en ambulans som egentligen inte ska` serva den delen av orten. Plötsligt kan det fela en ambulans vid en olycka. Vissa får betalt efter antal körda mil. Konstigt !
    Om ambulansverksamheten skall ligga på privat bas krävs en mycket tydlig skrivning av avtal och då är frågan vem som är intresserad. Ambulansverksamheten får inte får inte bli ett självändamål för att tjäna så mycket som möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: